Expozitii Viitoare

"Din Paradisul Pământesc"

Expoziție de țesături tradiționale, picturi, obiecte

Expoziție organizată de Institutul Cultural Român si Muzeul Textilelor Băița
New York, Institutul Cultural Romana Str. East 200 nr.36 

31 Martie—21 Aprilie, 2023

„From the Earthly Paradise” este punctul culminant al unei expoziții colaborative care facilitează experiența realității mixte, combinând diferite medii și generând un dialog șerpuitor între vechi și nou. Expunând unele dintre cele mai impresionante piese de la Muzeul Textilelor din Băița, Hărțăgani, în vestul României, în special basma și prosoape, alături de broderii de mână și podoabe realizate de artista Rodica-Ioana Ghilea, expoziția dezvăluie bogata tradiție a României în domeniul textilelor și obiectelor decorative, reconfirmând apetitul artiştilor şi al publicului pentru acest tip de meşteşug.

Colectia Muzeul Textilelor prezentata aici si curatata de Dr. Florica Zaharia, Conservator Emerita al Muzeului Metropolitan de Arta din New York, si directorul Muzeul Textilelor, prezinta exemple supravietuitoare de maiestrie rafinata, dezvaluind priceperea artistica a creatorilor necunoscuti si a lumii, în care au fost create, începutul secolului XX Sudul României, România.

Expoziția explorează o selecție dintre cele mai remarcabile exemple ale moștenirii broderiei românești, selectate de Florica Zaharia, într-un dialog inedit cu creațiile Rodica-Ioana Ghilea inspirate din aceste artefacte. Concentrându-se pe tema naturii și a organicului, selecția expozițională demonstrează puterea de transcendență a artelor textile și decorative, prin îmbinarea armonioasă a diverselor materiale și medii de exprimare artistică folosite de cei doi protagoniști.

PROGRAM:
Vernisajul expoziției la Galeria Brâncuși a RCI: vineri, 31 martie 2023, orele 18-21
Art Talk: „Despre fibre și arta textilă”, 18-19
Expoziția este deschisă până în 21 aprilie 2023.

Rodica-Ioana Ghilea (n. 1956) a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București, la clasa profesorului Eugen Popa în 1982, Catedra Grafică. Din 1989 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a avut numeroase expoziții de grup și personale. Între 1996 – 2016 a lucrat ca designer ambiental pentru instituții de prestigiu din România, precum Palatul Parlamentului, Camera Deputaților și Curtea Constituțională; de asemenea a organizat expoziţii de artă pentru Sala de Expoziţii „Constantin Brâncuşi” de la Palatul Parlamentului. Rodica-Ioana Ghilea se raportează la propriile creații cu introspecție și grijă, reușind oricând să practice un proces alchimic pentru a transforma, redirecționa și sublima materia brută.

Dr. Florica Zaharia este Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă și Director și Coproprietar al Muzeului Textilelor din Băița și Hărțăgani, vestul României. Timp de douăzeci și opt de ani, Florica Zaharia a fost membru al Departamentului de Conservare a Textilelor de la The Metropolitan Museum of Art (The Met) și timp de treisprezece ani Conservator responsabil al Departamentului, lucrând cu un grup de conservatori de textile de renume mondial. După ce s-a retras de la The Met în 2016, s-a întors în țara natală, România, și a deschis Muzeul Textilelor. Acesta este un muzeu privat al textilelor cu o colecție de aproximativ 12.000 de piese colectate în România și în întreaga lume de ea și familia ei în ultimele patru decenii. Dr. Zaharia a cercetat, publicat, ținut prelegeri, curatoriat de expoziții și a predat pe teme de conservare și conservare a textilelor, materiale și tehnologie textile și textile din Europa de Est.

Muzeul Textilelor este un muzeu privat fondat în 2017, în Băița și Hărțăgani, România, de familia Florica, Ana și Romulus Zaharia și este primul muzeu de textile deschis în România. Colecția include textile și unelte folosite în producția tradițională de textile din întreaga lume de-a lungul istoriei; o bogată colecție de referință de fibre, coloranți și structuri textile; și o bibliotecă legată de textile. Colecția, formată pe parcursul a patru decenii, cuprinde aproximativ 12.000 de piese și instrumente textile și cuprinde textile plate, costume, accesorii și unelte din România, Europa de Est și Centrală, Europa de Vest, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, Asia de Sud-Est, Africa, Oceania și America. Muzeul are trei locații și misiunea sa include conservarea, colecția, cercetarea și partajarea colecției și a altor resurse cu specialiștii și publicul larg.