Expozitii din trecut


Celebram The Met
29 Mai- 29 Octombrie 2022. Muzeul Textilelor

Este rar pentru o colecție muzeală să fie semnificativ îmbogățită cantitativ și calitativ dintr-o data. Aceast fapt s-a întâmplat în cazul Muzeului Textilelor, o instituție formată în 2017 în Băița, județul Hunedoara, România. La un an după fondare, Muzeul a primit un exceptional suport de la The Metropolitan Museum of Art, sub forma unei donații din partea Institutului de Costume a Met-ului, de 1871 costume regionale și accesorii indigene a peste optzeci de culturi din toată lumea. Incluse în această donație sunt un număr de costume românești de cea mai bună calitate, pe care The Met cu generozitate le înnapoiază patrimoniului românesc.

Menită să coincidă cu cea de a 150-a aniversare a Muzeului Metropolitan, celebrată în 2020, expoxiția Celebrăm The Met: Piese de Vârf din Donația The Metropolitan Museum of Art către Muzeul Textilelor, onorează această minunată instituție. Înalta calitate și varietatea obiectelor incluse în această expoziție este mărturia unei lungi tradiții de a colecționa cu cea mai mare atenție pentru identitatea culturală și valoarea artistică a obiectului.

Aceste creații îmbină necesitatea cu dorința pentru frumos, practicalitatea cu expresia spiritualității. Costumele sunt unice culturii lor, dezvoltate în acordanță cu resursele imediat disponibile fiecărui grup cultural. Unele obiecte arată interconecția dintre materialele, tehnicile, și tipologiile costumului în cadrul grupelor de populație din teritorii învecinate, în timp ce altele evidențiază diferențele majore dintre culturile localizate în arii geo-climaterice opuse. Toate aceste aspect culturale sunt abordate în această expoziție, care include obiecte din diferite țări prezentate într-un dialog cultural una cu cealaltă.

Expoziția este structurată în patru secții: costume brodate; costume țesute; costume împâslite, matlasate, imprimate, cu mărgele, și făcute din plante; și accesorii.

Majoritatea acestor piese sunt expuse pentru prima oară.


„Țesături de la Bunica Mea—Pictură de Mirela Trăistaru”
6 August- 22 Octombrie 2022. Muzeul Textilelor

Muzeul Textilelor expune pentru a doua oară lucrările lui Dr. Mirela Trăistaru, artistă binecunoscută la nivel național și internațional. Picturile expuse aici sunt inspirate din moștenirea materială și imaterială lăsată de predecesorii acesteia. Ele sunt rezultatul proiectului de cercetare și creație al artistei Un veac, o poveste, o moștenire, care investighează dualitatea definitorie omului contemporan: pe de o parte omul global, omul hi-tech, dependent de o viață trăită în viteză și omul tradiţional, care simte nevoia de reîncărcare spirituală din atmosfera mistică a locului de origini, omul care își caută identitatea în lada de zestre a bunicilor.  

Istoricul personal al artistei Mirela Trăistaru stă la baza întregului concept al proiectului: străbunicii și bunicii săi și-au trăit viețile sub modelajul celor două războaie mondiale. Străbunicul din Ardeal (zona Valea Someșului Mare, Năsăud) a luptat în Primul Război Mondial, a fost luat prizonier și a lucrat în mine de cărbune în Siberia, întorcându-se după patru ani în România, unde a avut zece copii. Ambii buniici au luptat în Al Doilea Război Mondial: bunicul patern din Stroești, lângă Horezu, a murit pe front- ultima amintire a tatălui artistei despre figura sa paternă se concentrează asupra imaginii unde el copil, de mână cu fratele mai mic, urmărește cum tatăl său, îmbăcat militar, se îndepărtează pe ulița satului, spre războiul cu sens unic. Bunicul matern din Nepos (Valea Someșului Mare) a stat în lagăr la Odessa, s-a întors în România după 1945. În acest răstimp străbunicile și ambele bunici coseau și țeseau la război – femeile și copiii sunt victime directe și ele în aceste conflicte, nu victime indirecte, războiul femeii fiind personal și familiar, de anduranță în vâltoarea istoriei.



„Symbol si Splendoare”
Xilogravuri Inspirate din Motivele Ancestrale ale Cămășii Pădurenilor.
14 Mai- 1 August 2022. Muzeul Textilelor

Simbolistica, frumusețea și vechimea motivelor ornamentale ale vechiului  costum pădurenesc nu pot fi puse la îndoială.  Motivele, preponderent geometrice, au la bază simbolurile fundamentale ce caracterizează cultura vechilor popoare ale lumii: centrul sau punctul, crucea, cercul și pătratul, precum și alte motive străvechi ca triunghiul, spirala, sori și stele, mărul, spicul grâului, coarnele berbecului și altele. Unele simboluri s-au combinat între ele, ori au căpătat de-a lungul timpurilor sensuri multiple, care departe de a se exclude, armonizează și se completează într-o cunoaștere sintetică integrală. Toate aceste simboluri sunt considerate de specialiști simboluri absolute pentru că ele conțin esența. Din această cauză un astfel de simbol îl putem considera un cod, un cifru, care odată descifrat și înțeles devine o importantă sursă de informații.

Expoziția Simbol și Splendoare: Xilogravuri Inspirate din Motivele Ancestrale ale Cămășii Pădurenilor, se va deschide la Muzeul Textilelor, Corp B, Galeria Art Café, Băița, jud. Hunedoara în data de 14 Mai, 2022 și va putea fi vizitată până la 1 August, 2022. Expoziția este organizată de către Muzeul Textilelor în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara. Cercetarea, fotografiile, textul și coordonarea realizării materialului inclus în expoziție aparțin Profesorului, Tezaur Uman Viu, Mircea Lac. Lucrările de xilogravură realizate de elevii  „Clasei de artă tradițională” de la Școala Populară de Artă, Deva includ simboluri ancestrale ale culturii tradiționale din Zona Pădurenilor: Crucea, Pizar (sub formă de S), Steaua, Gogâște (crucea încârligată, svastica), Spicul de grâu, Pup, Tri, Heli cu patru ochi, și Budiana.


 


Anne Low, Bienala Art Encounters, 2019 

22 Septembrie-27 Octombrie, 2019. Muzeul Textilelor, Corp B, Galeria Art Cafe, 
Vernisajul: duminica, 22 Septembrie, 2019. Ora 11:30 


Apa și Lâna—Cergi și Țoluri Țesute și Împâslite din Regiunile Balcano-Carpatice

24 Mai—24 Noiembrie, 2019.  Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, nr. 20A, jud. Hunedoara, România 

Cerga și țolul, obiecte textile tradiționale cu rol funcțional precis, sunt purtătoarele unei tehnologii textile complexe care implică creșterea animalelor pentru lână, cultivarea plantelor pentru fibre și controlarea energiei apei. Ele reprezintă esența relației dintre creația artistică și tehnică a pieselor produse in industria casnică textilă și necesitatea impusă de mediului în care populația de la munte a trăit secole la rând. Totodată, ele definesc relațiile umane dintre diferiții participanți la procesul tehnologic de producere a acestora.
Bazat pe o cercetare științifică de lunga durată, care a inclus cercetare de teren și muncă de laborator în special pentru analize tehnice și microscopia fibrelor, cu această expoziție, Muzeul Textilelor dorește să familiarizeze publicul cu arta producerii cergilor și a țolurilor tradiționale tipice teritoriului Balcano-Carpatic. Totodată, dorește să atragă atenția asupra caracterelor comune a acestor piese produse de grupe diferite de populații care au trăit în condiții geo-climaterice similare.

Expozitia are patru secții: materialele și specificul procesului tehnologic de producere a acestor piese textile, cergile cu mițe (ciupi), aromânii, și țolurile.

Piesele din expoziție aparțin Muzeului Textilelor.

Muzeograful expozitiei este Dr. Florica Zaharia.


Decenii de Memorie Vizuală—Fotografii de Ana și Gheorghe Tripon

29 Martie—15 Septembrie, 2019, Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, Hunedoara, România

Prima expoziție dedicată fotografilor Ana și Gheorghe Tripon, expune fotografii realizate de aceștia între anii 1958-1992, împreună cu fotografii din prima jumătate a secolului XX. Localizați în Băița, județul Hunedoara, România, cei doi fotografi au captat memoria locurilor, a oamenilor și a momentelor importante din viața lor, a evenimentelor sociale și a costumelor și textilelor tipice zonei. Fotografiile lor sunt în mare parte monocrome (alb-negru) dar au lucrat și fotografii colorate și în culori.
Fotografia lui Ana și Gheorghe Tripon a servit dorința membrilor comunității comunei Băița de a imortaliza imaginea celor dragi și de a captura momentele principale din viața lor. Paralel acestei misiuni, fotografiile acestora aduc valoarea documentară a unui stil de viață și a bunurilor fizice tradiționale ale acestei regiuni printre care arhitectura, costumul și inventarul textil produs în gospodăria tradițională. Prin fotografiile acestora se pot vedea schimbările rapide care s-au produs pe durata secolului XX și se pot stabilii conecții între diferitele perioade de timp.
În contextul în care astăzi, evoluția fotografiei dă oricui posibilitatea creeri instantanee a unei imagini, fotografiile lui Ana și Gheorghe Tripon, care de la captarea imaginii pe film la procesarea acestuia era produsul unei munci intense artistice dar și de acuratețe tehnică, rămân unice.
Fotografiile din expoziție aparțin colecțiilor Ana Tripon, Muzeul Textilelor, Elena Țucă și Victoria Tripon.

Ana și Gheorghe Tripon în Fața Camerei

Hărțăgani, posibil 1956
Autoportret
Colecția Ana Tripon

Image is not available

Victoria Tripon (Nicula) (centrul imaginii)
Cu Ana Lup și Florica Moise

Hărțăgani, posibil 1943
Fotograf necunoscut
Colectia Victoria Tripon

Image is not available

Tinerele fete din stânga și dreapta fotografiei poartă opregele negre peste poalele care s-ar părea că sunt brodate cu motive moțești. Batistele purtate la brâu erau cusute de tinerele fete. Victoria poartă cămașă din crepe-de chine și peste fusta decorată la poale cu trei rânduri de fodori (volane), cârpa din mătase albă cu fodor pe trei laturi.
(descrierea costumelor făcută de Victoria Tripon la 30 ianuarie, 2019.)

Zestrea Miresei

Satul Toplița, posibil 1960
Colectia Ana Tripon

Image is not available

Când Ana și Gheorghe Tripon au sosit la nunta lui Mărioara lui Valică, fiica lui Mădălina, mătușa lui Gheorghe, au putut vedea și fotografia zestre miresei, expusă afară spre admirația nuntașilor. În fotografie sunt lipidee țesute din lână, cearceafuri cu dantelă făcută de mână la bază care se expunea sub lipideu când se gătea patul, și o plapumă matlasată. Mai puțin vizibile în stânga imagini sunt probabil fețe de masă și prosoape. Sus pe deal se vede biserica din satul Măgura

Savu Ionel

Hărțăgani, probabil 1957
Fotografie de Ana și Gheorghe Tripon
Colectie Muzeul Textilelor

Image is not available

Fotografiat în Fața unui Lipideu
țesut în tehnica Ales Peste Fire

Casa Nanei, Ana lui Baciu

Hărțăgani, Racăș.
Fotografie de Ana Tripon
Colecția Ana Tripon

Image is not available

Casă dărâmată în decada anilor nouăzeci

previous arrow
next arrow
PlayPause
ArrowArrow

Shadow
Slider

Alb pe Alb - Tehnici de Decorare a Textilelor

1 Decembrie 2018 - 1 Martie, 2019 - Muzeul Textilelor, Art Cafe, Corp B, Băița, Hunedoara, România

Expoziția Alb pe Alb aduce publicului obiecte textile create în perioada de după revoluția industrială în special în mediul orășenesc, dar și cel rural din Europa și Statele Unite. Pânza albită de in, cânepă și bumbac au fost materialele preponderent folosite la confecționarea obiectelor de uz casnic, incluse în expoziție—fețe de masă, lenjerie de pat și șervete.  Țeserea  mecanică a produs pânză de o lățime corespunzătoare dimensiunilor acestor obiecte, ceia ce a eliminat tehnicile de decorare/asamblare dintre lații pânzei înguste țesută manual. Broderia pe tăietură, care mai este numită în România și „broderie spartă,” broderia pe fire scoase, diferitele tipuri de dantelă și insețiile sunt câteva dintre cele mai importante tehnici folosite în decorarea alb pe alb. În prima jumătate a secolului douăzeci, aceste tehnici, universal sau local folosite în diferite părți ale lumii sau răspândit cu repeziciune. Ele au  schimbat preferințele pentru textilele de interior, producând transformări radicale în special pentru textilele produse pînă la acea dată cu materiale și tehnologii tradiționale în mediul rural.


 

 

 


Fibre și Culoare - Creații de Timea Borșan

31 August-31 Noembrie, 2018 - Muzeul Textilelor, Art Cafe, Corp B, Băița, Hunedoara, România

Muzeul Textilelor își continuă angajamentul de a încuraja și susține creația textilă a tinerei generații prin expoziția Fibre și Culoare. Creații de Timea Ioana Borșan. Tânăra creatoare și-a început educația la Colegiul Economic” Emanuil Gojdu” din Hunedoara, după care a urmat Liceul de Arte ”Sigismund Toduță” din Deva. În prezent, este eleva clasei a XII-a la Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria ” din Deva. În repetate rânduri Timea a participat la concursuri internaționale de desen, două dintre aceste participări fiind premiate. Viziunea artistică a creatoarei Timea Ioana Borșan se definește prin perspectiva în spațiu, tridimensionalitatea formelor și îndrăzneală cromatică. 



Textile—Artă și Necesitate. Piese de vârf din Colecţia Muzeul Textilelor

Expoziţia inaugurală la Muzeul Textilelor, Corp B, Băiţa, nr. 20A
Perioada: 26 Mai-26 Octombrie, 2018



Matematica Ţesutului

Expoziţia inaugurală a elevilor din judetul Hunedoara.
Muzeul Textilelor Art Café, Băiţa, nr. 20
Perioada: 26 Mai -26 August, 2018.



Textile Cultural Heritage in the Carpathian-Balkan Area (Patrimoniul cultural textil din zona Carpato-Balcanică)

La Institutul Cultural Român, New York. Iunie 24-30, 2016.

galerie foto


Carpathian Echoes—Traditional Textile Materials and Technologies in the Carpathian Mountains of Romania and Ukraine (Ecouri Carpatice—Materialele și tehnologiile textile din Munţii Carpaţi ai României și Ukrainei)

În colaborare cu Ukrainian Museum, New York. La Ukrainian Museum, New York. Octombrie, 2016-Martie, 2017.

galerie foto