Expozitii din trecut


Anne Low, Bienala Art Encounters, 2019 

22 Septembrie-27 Octombrie, 2019. Muzeul Textilelor, Corp B, Galeria Art Cafe, 
Vernisajul: duminica, 22 Septembrie, 2019. Ora 11:30 


Apa și Lâna—Cergi și Țoluri Țesute și Împâslite din Regiunile Balcano-Carpatice

24 Mai—24 Noiembrie, 2019.  Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, nr. 20A, jud. Hunedoara, România 

Cerga și țolul, obiecte textile tradiționale cu rol funcțional precis, sunt purtătoarele unei tehnologii textile complexe care implică creșterea animalelor pentru lână, cultivarea plantelor pentru fibre și controlarea energiei apei. Ele reprezintă esența relației dintre creația artistică și tehnică a pieselor produse in industria casnică textilă și necesitatea impusă de mediului în care populația de la munte a trăit secole la rând. Totodată, ele definesc relațiile umane dintre diferiții participanți la procesul tehnologic de producere a acestora.
Bazat pe o cercetare științifică de lunga durată, care a inclus cercetare de teren și muncă de laborator în special pentru analize tehnice și microscopia fibrelor, cu această expoziție, Muzeul Textilelor dorește să familiarizeze publicul cu arta producerii cergilor și a țolurilor tradiționale tipice teritoriului Balcano-Carpatic. Totodată, dorește să atragă atenția asupra caracterelor comune a acestor piese produse de grupe diferite de populații care au trăit în condiții geo-climaterice similare.

Expozitia are patru secții: materialele și specificul procesului tehnologic de producere a acestor piese textile, cergile cu mițe (ciupi), aromânii, și țolurile.

Piesele din expoziție aparțin Muzeului Textilelor.

Muzeograful expozitiei este Dr. Florica Zaharia.


Decenii de Memorie Vizuală—Fotografii de Ana și Gheorghe Tripon

29 Martie—15 Septembrie, 2019, Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, Hunedoara, România

Prima expoziție dedicată fotografilor Ana și Gheorghe Tripon, expune fotografii realizate de aceștia între anii 1958-1992, împreună cu fotografii din prima jumătate a secolului XX. Localizați în Băița, județul Hunedoara, România, cei doi fotografi au captat memoria locurilor, a oamenilor și a momentelor importante din viața lor, a evenimentelor sociale și a costumelor și textilelor tipice zonei. Fotografiile lor sunt în mare parte monocrome (alb-negru) dar au lucrat și fotografii colorate și în culori.
Fotografia lui Ana și Gheorghe Tripon a servit dorința membrilor comunității comunei Băița de a imortaliza imaginea celor dragi și de a captura momentele principale din viața lor. Paralel acestei misiuni, fotografiile acestora aduc valoarea documentară a unui stil de viață și a bunurilor fizice tradiționale ale acestei regiuni printre care arhitectura, costumul și inventarul textil produs în gospodăria tradițională. Prin fotografiile acestora se pot vedea schimbările rapide care s-au produs pe durata secolului XX și se pot stabilii conecții între diferitele perioade de timp.
În contextul în care astăzi, evoluția fotografiei dă oricui posibilitatea creeri instantanee a unei imagini, fotografiile lui Ana și Gheorghe Tripon, care de la captarea imaginii pe film la procesarea acestuia era produsul unei munci intense artistice dar și de acuratețe tehnică, rămân unice.
Fotografiile din expoziție aparțin colecțiilor Ana Tripon, Muzeul Textilelor, Elena Țucă și Victoria Tripon.

Ana și Gheorghe Tripon în Fața Camerei

Hărțăgani, posibil 1956
Autoportret
Colecția Ana Tripon

Image is not available

Victoria Tripon (Nicula) (centrul imaginii)
Cu Ana Lup și Florica Moise

Hărțăgani, posibil 1943
Fotograf necunoscut
Colectia Victoria Tripon

Image is not available

Tinerele fete din stânga și dreapta fotografiei poartă opregele negre peste poalele care s-ar părea că sunt brodate cu motive moțești. Batistele purtate la brâu erau cusute de tinerele fete. Victoria poartă cămașă din crepe-de chine și peste fusta decorată la poale cu trei rânduri de fodori (volane), cârpa din mătase albă cu fodor pe trei laturi.
(descrierea costumelor făcută de Victoria Tripon la 30 ianuarie, 2019.)

Zestrea Miresei

Satul Toplița, posibil 1960
Colectia Ana Tripon

Image is not available

Când Ana și Gheorghe Tripon au sosit la nunta lui Mărioara lui Valică, fiica lui Mădălina, mătușa lui Gheorghe, au putut vedea și fotografia zestre miresei, expusă afară spre admirația nuntașilor. În fotografie sunt lipidee țesute din lână, cearceafuri cu dantelă făcută de mână la bază care se expunea sub lipideu când se gătea patul, și o plapumă matlasată. Mai puțin vizibile în stânga imagini sunt probabil fețe de masă și prosoape. Sus pe deal se vede biserica din satul Măgura

Savu Ionel

Hărțăgani, probabil 1957
Fotografie de Ana și Gheorghe Tripon
Colectie Muzeul Textilelor

Image is not available

Fotografiat în Fața unui Lipideu
țesut în tehnica Ales Peste Fire

Casa Nanei, Ana lui Baciu

Hărțăgani, Racăș.
Fotografie de Ana Tripon
Colecția Ana Tripon

Image is not available

Casă dărâmată în decada anilor nouăzeci

previous arrow
next arrow
PlayPause
ArrowArrow

Shadow
Slider

Alb pe Alb - Tehnici de Decorare a Textilelor

1 Decembrie 2018 - 1 Martie, 2019 - Muzeul Textilelor, Art Cafe, Corp B, Băița, Hunedoara, România

Expoziția Alb pe Alb aduce publicului obiecte textile create în perioada de după revoluția industrială în special în mediul orășenesc, dar și cel rural din Europa și Statele Unite. Pânza albită de in, cânepă și bumbac au fost materialele preponderent folosite la confecționarea obiectelor de uz casnic, incluse în expoziție—fețe de masă, lenjerie de pat și șervete.  Țeserea  mecanică a produs pânză de o lățime corespunzătoare dimensiunilor acestor obiecte, ceia ce a eliminat tehnicile de decorare/asamblare dintre lații pânzei înguste țesută manual. Broderia pe tăietură, care mai este numită în România și „broderie spartă,” broderia pe fire scoase, diferitele tipuri de dantelă și insețiile sunt câteva dintre cele mai importante tehnici folosite în decorarea alb pe alb. În prima jumătate a secolului douăzeci, aceste tehnici, universal sau local folosite în diferite părți ale lumii sau răspândit cu repeziciune. Ele au  schimbat preferințele pentru textilele de interior, producând transformări radicale în special pentru textilele produse pînă la acea dată cu materiale și tehnologii tradiționale în mediul rural.


 

 

 


Fibre și Culoare - Creații de Timea Borșan

31 August-31 Noembrie, 2018 - Muzeul Textilelor, Art Cafe, Corp B, Băița, Hunedoara, România

Muzeul Textilelor își continuă angajamentul de a încuraja și susține creația textilă a tinerei generații prin expoziția Fibre și Culoare. Creații de Timea Ioana Borșan. Tânăra creatoare și-a început educația la Colegiul Economic” Emanuil Gojdu” din Hunedoara, după care a urmat Liceul de Arte ”Sigismund Toduță” din Deva. În prezent, este eleva clasei a XII-a la Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria ” din Deva. În repetate rânduri Timea a participat la concursuri internaționale de desen, două dintre aceste participări fiind premiate. Viziunea artistică a creatoarei Timea Ioana Borșan se definește prin perspectiva în spațiu, tridimensionalitatea formelor și îndrăzneală cromatică. Textile—Artă și Necesitate. Piese de vârf din Colecţia Muzeul Textilelor

Expoziţia inaugurală la Muzeul Textilelor, Corp B, Băiţa, nr. 20A
Perioada: 26 Mai-26 Octombrie, 2018Matematica Ţesutului

Expoziţia inaugurală a elevilor din judetul Hunedoara.
Muzeul Textilelor Art Café, Băiţa, nr. 20
Perioada: 26 Mai -26 August, 2018.Textile Cultural Heritage in the Carpathian-Balkan Area (Patrimoniul cultural textil din zona Carpato-Balcanică)

La Institutul Cultural Român, New York. Iunie 24-30, 2016.

galerie foto


Carpathian Echoes—Traditional Textile Materials and Technologies in the Carpathian Mountains of Romania and Ukraine (Ecouri Carpatice—Materialele și tehnologiile textile din Munţii Carpaţi ai României și Ukrainei)

În colaborare cu Ukrainian Museum, New York. La Ukrainian Museum, New York. Octombrie, 2016-Martie, 2017.

galerie foto