Țesături de la Bunica Mea—Pictură de Mirela Trăistaru
Muzeul Textilelor expune pentru a doua oară lucrările lui Dr. Mirela Trăistaru, artistă binecunoscută la nivel național și internațional. Picturile expuse aici sunt inspirate din moștenirea materială și imaterială lăsată de predecesorii acesteia. Ele sunt rezultatul proiectului de cercetare și creație al artistei Un veac, o poveste, o moștenire, care investighează dualitatea definitorie omului contemporan: pe de o parte omul global, omul hi-tech, dependent de o viață trăită în viteză și omul tradiţional, care simte nevoia de reîncărcare spirituală din atmosfera mistică a locului de origini, omul care își caută identitatea în lada de zestre a bunicilor.
Istoricul personal al artistei Mirela Trăistaru stă la baza întregului concept al proiectului: străbunicii și bunicii săi și-au trăit viețile sub modelajul celor două războaie mondiale. Străbunicul din Ardeal (zona Valea Someșului Mare, Năsăud) a luptat în Primul Război Mondial, a fost luat prizonier și a lucrat în mine de cărbune în Siberia, întorcându-se după patru ani în România, unde a avut zece copii. Ambii buniici au luptat în Al Doilea Război Mondial: bunicul patern din Stroești, lângă Horezu, a murit pe front- ultima amintire a tatălui artistei despre figura sa paternă se concentrează asupra imaginii unde el copil, de mână cu fratele mai mic, urmărește cum tatăl său, îmbăcat militar, se îndepărtează pe ulița satului, spre războiul cu sens unic. Bunicul matern din Nepos (Valea Someșului Mare) a stat în lagăr la Odessa, s-a întors în România după 1945. În acest răstimp străbunicile și ambele bunici coseau și țeseau la război – femeile și copiii sunt victime directe și ele în aceste conflicte, nu victime indirecte, războiul femeii fiind personal și familiar, de anduranță în vâltoarea istoriei.





„Celebram The Met”
Piese de Vârf din Donația The Metropolitan Museum of Art către Muzeul Textilelor
Este rar pentru o colecție muzeală să fie semnificativ îmbogățită cantitativ și calitativ dintr-o data. Aceast fapt s-a întâmplat în cazul Muzeului Textilelor, o instituție formată în 2017 în Băița, județul Hunedoara, România. La un an după fondare, Muzeul a primit un exceptional suport de la The Metropolitan Museum of Art, sub forma unei donații din partea Institutului de Costume a Met-ului, de 1871 costume regionale și accesorii indigene a peste optzeci de culturi din toată lumea. Incluse în această donație sunt un număr de costume românești de cea mai bună calitate, pe care The Met cu generozitate le înnapoiază patrimoniului românesc.
Menită să coincidă cu cea de a 150-a aniversare a Muzeului Metropolitan, celebrată în 2020, expoxiția Celebrăm The Met: Piese de Vârf din Donația The Metropolitan Museum of Art către Muzeul Textilelor, onorează această minunată instituție. Înalta calitate și varietatea obiectelor incluse în această expoziție este mărturia unei lungi tradiții de a colecționa cu cea mai mare atenție pentru identitatea culturală și valoarea artistică a obiectului.
Aceste creații îmbină necesitatea cu dorința pentru frumos, practicalitatea cu expresia spiritualității. Costumele sunt unice culturii lor, dezvoltate în acordanță cu resursele imediat disponibile fiecărui grup cultural. Unele obiecte arată interconecția dintre materialele, tehnicile, și tipologiile costumului în cadrul grupelor de populație din teritorii învecinate, în timp ce altele evidențiază diferențele majore dintre culturile localizate în arii geo-climaterice opuse. Toate aceste aspect culturale sunt abordate în această expoziție, care include obiecte din diferite țări prezentate într-un dialog cultural una cu cealaltă.
Expoziția este structurată în patru secții: costume brodate; costume țesute; costume împâslite, matlasate, imprimate, cu mărgele, și făcute din plante; și accesorii.
Majoritatea acestor piese sunt expuse pentru prima oară.

























































