EVENIMENTE

Alb pe Alb
Tehnici de decorare a Textilelor

Eveniment la Muzeul Textilelor, Art Cafe, Corp B, Băița, Nr. 20A, jud Hunedoara, România - 1 Decembrie 2018 - 1 Martie 2019.

Expoziția Alb pe Alb aduce publicului obiecte textile create în perioada de după revoluția industrială în special în mediul orășenesc, dar și cel rural din Europa și Statele Unite. Pânza albită de in, cânepă și bumbac au fost materialele preponderent folosite la confecționarea obiectelor de uz casnic, incluse în expoziție—fețe de masă, lenjerie de pat și șervete.  Țeserea  mecanică a produs pânză de o lățime corespunzătoare dimensiunilor acestor obiecte, ceia ce a eliminat tehnicile de decorare/asamblare dintre lații pânzei înguste țesută manual. Broderia pe tăietură, care mai este numită în România și „broderie spartă,” broderia pe fire scoase, diferitele tipuri de dantelă și insețiile sunt câteva dintre cele mai importante tehnici folosite în decorarea alb pe alb. În prima jumătate a secolului douăzeci, aceste tehnici, universal sau local folosite în diferite părți ale lumii sau răspândit cu repeziciune. Ele au  schimbat preferințele pentru textilele de interior, producând transformări radicale în special pentru textilele produse pînă la acea dată cu materiale și tehnologii tradiționale în mediul rural.


 

 

Fibre și Culoare, Creații de Timea Borșan

Eveniment la Muzeul Textilelor, Art Cafe, Corp B, Băița, Nr. 20A, jud Hunedoara, România - 31 August- 31 Noiembrie 2018.

 

Muzeul Textilelor își continuă angajamentul de a încuraja și susține creația textilă a tinerei generații prin expoziția Fibre și Culoare. Creații de Timea Ioana Borșan. Tânăra creatoare și-a început educația la Colegiul Economic” Emanuil Gojdu” din Hunedoara, după care a urmat Liceul de Arte ”Sigismund Toduță” din Deva. În prezent, este eleva clasei a XII-a la Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria ” din Deva. În repetate rânduri Timea a participat la concursuri internaționale de desen, două dintre aceste participări fiind premiate. Viziunea artistică a creatoarei Timea Ioana Borșan se definește prin perspectiva în spațiu, tridimensionalitatea formelor și îndrăzneală cromatică. 


 

Culturi Opuse— Textile și poezie din România și Japonia.
Abordări comparative și interferențe culturale a două tradiții artistice

Eveniment cultural la Muzeul Textilelor, Art Cafe, Băița, Nr. 20A, jud Hunedoara, România - 13 Iulie, 2018, 15:00-19:45.

În anticiparea expoziției Culturi Opuse—Costume Tradiționale din România și Japonia, organizată de Muzeul Textilelor în colaborare cu Muzeul ASTRA din Sibiu, care urmează să se deschidă în 2019 la Muzeul ASTRA, avem plăcerea să vă invităm la o dupămasă cu evenimente care reflectă tradițiile artistice ale celor două culturi. Invitații Muzeului Textilelor, Dr. Sonia Coman, Profesor Mircea Lac și elevii săi de la „Tabăra de educație și creație Țara Moților, 2018”, împreună cu Dr. Florica Zaharia vor aduce în fața publicului prezentări și demonstrații legate de subiectul culturii tradiționale din cele două țari.

Dr. Florica Zaharia va introduce audienței subiectul expoziției al cărei muzeograf este împreună cu D-na Midori Sato. Similaritățile și diferențele producției textile tradiționale tipice României și Japoniei vor fi prezentate în paralel.

Dr. Sonia Coman, va face o incursiune în lumea fascinantă a japonismului românesc. În cadrul unei scurte prezentări, vom afla despre primii poeți români – de la Vasile Alecsandri la Ion Pillat – care s-au familiarizat cu literatura japoneză prin intermediul unor surse vest-europene și și-au încercat penelul în tradiția poetică de tip haiku. Dr. Coman, va citi, de asemenea, câteva poeme proprii, în limbile română și engleză, din ultima sa carte de haiku,  Treceri/ Passages (New Canaan, CT: Hoshin Media, 2017).

Dl. Mircea Lac și elevii „Tabărei de educație și creație Țara Moților, 2018” vor demonstra arta confecționării podoabelor care fac parte din costumul tradițional al pădurenilor. De asemenea, ne vor fascina prin prezentarea jucăriilor din lemn care le-au confecționat după metode tradiționale.

Program
15:00-18:00 Demonstrațiile/workshopurile elevilor pe temele podoabelor pădurenilor și a  jucăriilor tradiționale românești. Coordonator Profesor Mircea Lac.
18:00-18:05 Florica Zaharia. Indroducerea invitaților și a programului
18:05-18:30 Sonia Coman. Introducere în lumea fascinantă a japonismului românesc. Lectură de poezii haiku scrise și citite de Sonia Coman
18:30-19:45 Florica Zaharia. Prezentarea expoziției Culturi Opuse—Costume Tradiționale din România și Japonia.

Participanți
Dr. Sonia Coman, Smithsonian Institution, Washington, DC, United States
Profesor Mircea Lac, Centrul de Cultură și Artă, Deva, România
Dr. Florica Zaharia, Muzeul Textilelor, Băița, Hunedoara, România
Elevii „Tabărei de educație și creație Țara Moților, 2018,” Deva, România

Sonia Coman
Poet și istoric de artă de origine română, Dr. Sonia Coman lucrează în prezent ca cercetător la Instituția Smithsonian din Washington, DC. Absolventă a universității Harvard și doctor în istoria artei al universității Columbia, Dr. Coman are o dublă specializare în artă franceză și artă japoneză. În cercetare, se focalizează pe arta ceramică, văzută prin prisma influențelor interculturale și a circulației globale a motivelor plastice și lirice.  Poeziile Soniei au fost publicate și premiate pe plan internațional. Cea mai recentă carte a sa, Treceri/ Passages, a fost nominalizată pentru Premiul de Carte „Touchstone” al Fundației Internaționale de Haiku.

Mircea Lac
Domnul Mircea Lac, profesor cu o vastă experiență în educația artistică a tinerilor, este un cunoscător și promotor al culturii tradiționale româneaști. Domnul Lac este absolvent al Școlii Pedagogice „ I. A. Komenski” din Deva și al cursurilor speciale pentru profesorii școlilor populare de artă, ale Universitatii din Iași. Palmaresul său professional include nenumărate expoziții și activități interactive desfășurate în diferite țări, printre care în Franța, Elveția, Germania, Belgia și Statele Unite. Este profesorul „Taberei de educație și creație Țara Moților, 2018,” din Deva.

Florica Zaharia
Dr. Florica Zaharia este directoarea și propritara Muzeului Textilelor, pe care l-a fondat în 2017 împreună cu soțul și fiica sa în Băița, județul Hunedoara. Dr. Zaharia este Conservator Emerita a The Metropolitan Museum of Art din New York, unde pentru douăzei și opt de ani a fost membră a departmentului de conservare a textilelor, dintre care, treisprezece ani a fost șefa acestui departament. Palmaresul profesional include numeroase cercetări, publicații, cursuri și expoziții legate de subiectele tapiseriei, textilelor est Europene, a materialelor și tehnologiilor textile tradișionale și a conservării, restaurării și prezervării textilelor. Dr. Zaharia a obținut titlurile academice la Universitatea Națională de Artă "Nicolae Grigorescu" in București


 

Deschiderea Muzeului Textilelor în Băița, județul Hunedoara, România

 Muzeul Textilelor va fi inaugurat în 26 mai, iar deschiderea la public va fi în 28 mai, 2018.

Muzeul aparține lui Florica și Romulus Nicolae Zaharia și fiicei lor Ana Teodora Draguș. Colecția, formată de-a lungul a patru decenii cuprinde aproximativ 12,000 de piese și instrumentar textil. Accentul colecției este asupra materialelor și tehnicilor textile folosite în toată lumea. Muzeul Textilelor este primul muzeu de acest tip în România, și după cunostințele noastre, în estul Europei. 

Cele două expoziții inaugurale reflectă colecția și misiunea Muzeului Textilelor. Expoziția Textile—Artă și Necesitate. Piese de Vârf din Colecția Muzeul Textilelor expune piese din diferite culturi incluzând panzeturi făcute dintr-o mare varietate de fibre textile, instrumentar textil, costume, accesorii și textile pentru interioare. Expoziția Matematica Țesutului—Creațiile Elevilor din judetul Hunedoara, expusă în spațiul Art Cafe al Muzeului demonstrează angajamentul nostru de a lucra cu membrii tineri ai comunității. Muzeograful ambelor expoziții este Florica Zaharia.