29 Iulie, 2022
Țesături de la Bunica Mea—Pictură de Mirela Trăistaru, 6 August—28 Octombrie, 2022
Muzeul Textilelor expune pentru a doua oară lucrările lui Dr. Mirela Trăistaru, artistă binecunoscută la nivel național și internațional. Picturile expuse aici sunt inspirate din moștenirea materială și imaterială lăsată de predecesorii acesteia. Ele sunt rezultatul proiectului de cercetare și creație al artistei Un veac, o poveste, o moștenire, care investighează dualitatea definitorie omului contemporan: pe de o parte omul global, omul hi-tech, dependent de o viață trăită în viteză și omul tradiţional, care simte nevoia de reîncărcare spirituală din atmosfera mistică a locului de origini, omul care își caută identitatea în lada de zestre a bunicilor.
Istoricul personal al artistei Mirela Trăistaru stă la baza întregului concept al proiectului: străbunicii și bunicii săi și-au trăit viețile sub modelajul celor două războaie mondiale. Străbunicul din Ardeal (zona Valea Someșului Mare, Năsăud) a luptat în Primul Război Mondial, a fost luat prizonier și a lucrat în mine de cărbune în Siberia, întorcându-se după patru ani în România, unde a avut zece copii. Ambii buniici au luptat în Al Doilea Război Mondial: bunicul patern din Stroești, lângă Horezu, a murit pe front- ultima amintire a tatălui artistei despre figura sa paternă se concentrează asupra imaginii unde el copil, de mână cu fratele mai mic, urmărește cum tatăl său, îmbăcat militar, se îndepărtează pe ulița satului, spre războiul cu sens unic. Bunicul matern din Nepos (Valea Someșului Mare) a stat în lagăr la Odessa, s-a întors în România după 1945. În acest răstimp străbunicile și ambele bunici coseau și țeseau la război – femeile și copiii sunt victime directe și ele în aceste conflicte, nu victime indirecte, războiul femeii fiind personal și familiar, de anduranță în vâltoarea istoriei.
Vernisajul expoziției: Sâmbătă, 6 August, 2022, 15:00 (Baita), 17:00 (Hartagani)
Contact:
Florica Zaharia, Director și Co-Proprietar
Tel. +40 732 514 037
E-mail: florica.zaharia@muzeultextilelor.org și florica.t.zaharia@gmail.com
1 Mai, 2022
Simbol și Splendoare: Xilogravuri Inspirate din Motivele Ancestrale ale Cămășii Pădurenilor, 14 Mai—1 August, 2022
Simbolistica, frumusețea și vechimea motivelor ornamentale ale vechiului costum pădurenesc nu pot fi puse la îndoială. Motivele, preponderent geometrice, au la bază simbolurile fundamentale ce caracterizează cultura vechilor popoare ale lumii: centrul sau punctul, crucea, cercul și pătratul, precum și alte motive străvechi ca triunghiul, spirala, sori și stele, mărul, spicul grâului, coarnele berbecului și altele. Unele simboluri s-au combinat între ele, ori au căpătat de-a lungul timpurilor sensuri multiple, care departe de a se exclude, armonizează și se completează într-o cunoaștere sintetică integrală. Toate aceste simboluri sunt considerate de specialiști simboluri absolute pentru că ele conțin esența. Din această cauză un astfel de simbol îl putem considera un cod, un cifru, care odată descifrat și înțeles devine o importantă sursă de informații.
Expoziția Simbol și Splendoare: Xilogravuri Inspirate din Motivele Ancestrale ale Cămășii Pădurenilor, se va deschide la Muzeul Textilelor, Corp B, Galeria Art Café, Băița, jud. Hunedoara în data de 14 Mai, 2022 și va putea fi vizitată până la 1 August, 2022. Expoziția este organizată de către Muzeul Textilelor în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara. Cercetarea, fotografiile, textul și coordonarea realizării materialului inclus în expoziție aparțin Profesorului, Tezaur Uman Viu, Mircea Lac. Lucrările de xilogravură realizate de elevii „Clasei de artă tradițională” de la Școala Populară de Artă, Deva includ simboluri ancestrale ale culturii tradiționale din Zona Pădurenilor: Crucea, Pizar (sub formă de S), Steaua, Gogâște (crucea încârligată, svastica), Spicul de grâu, Pup, Tri, Heli cu patru ochi, și Budiana.
Vernisajul expoziției: Sâmbătă, 14th May, 2022, 15:30—17:00
Contact:
Florica Zaharia, Director și Co-Proprietar
Tel. +40 732 514 037
E-mail: florica.zaharia@muzeultextilelor.org și florica.t.zaharia@gmail.com
21 Septembrie, 2021
Fulbright Scholar la Muzeul Textilelor, 21 Septembrie - 9 Octombrie, 2021
Muzeul Textilelor găzduiește un Fulbright Scholar pentru un program derulat pe perioada 21 septembrie—9 octombrie, 2021. Programul se axează pe metodele de prezervare, conservare restaurare și expunere a textilelor bidimensionale, și dorește să împărtășească cunoștiințe legate de aceste tehnologii unui număr larg de profesioniști ai muzeelor. Din această perspectivă programul include vizitarea unor muzee din România și interacționarea cu profesioniștii acestor muzee. Aceștia, precum și studenti care lucrează cu textile istorice vor fi informați despre noile metodologii folosite în Statele Unite, în particular la The Metropolitan Museum of Art.
Dr. Olha Yarema-Wynar, specialistă Fulbright găzduită de către Muzeul Textilelor are remarcabile cunoștințe și experiență legate de acest subiect datoită faptului că lucrează de mulți ani ca și conservator textil în Departamentul de Conservare a Textilelor, a Muzeului Metropolitan.
Acest program se aliniază cu una dintre misiunile Muzeului Textilelor, care este aceea de a crea un centru pentru cercetare și interacțiuni profesionale între experți și tinerii profesioniști din comunitățile naționale și cele internaționale. Chiar dacă de la fondarea sa în 2017, Muzeului Textilelor a interacționat cu nenumărați profesioniști în domeniu, și a găzduit cercetători și interni, oportunitatea de a avea un Fulbright Scholar ne dă posibilitatea să interacționăm cu un număr larg de profesionți, și situiază această activitate la un alt nivel.
Contact:
Florica Zaharia, Director și Co-Proprietar
Tel. +40 732 514 037
E-mail: florica.zaharia@muzeultextilelor.org și florica.t.zaharia@gmail.com
1 Iulie, 2019
Festivalul Internațional de Textile Extra-ordinare (FITE) "Déviations" , 6-8 iulie, 2019
Muzeul Textilelor, Primăria Băița și Școala Gimnazială Băița au plăcerea să vă invite la Festivalul Internațional de Textile Extra-ordinare (FITE), Déviations, care este organizat de către parteneri din Franța în colaborare cu instituții de cultură și educație din România.
Programul face parte din FITE România, care se va desfășura la Băița, Brașov, Sibiu, București și Constanța, între 6-14 iulie, 2019. În documentul alăturat aveți programul pentru 6 și 7 iulie, care se va desfășura pentru public, în Băița și Hărțăgani, județul Hunedoara. Evenimentul de luni, 8 iulie este rezervat unui grup restrâns de specialiști care vor avea un schimb de opinii și discuții în vederea definirii unui proiect european legat de textilele extra-ordinare.
Pentru detalii vă rugăm să vedeți programul alăturat . Puteți afla mai multe informații despre Muzeul Textilelor la www.muzeultextilelor.org.
Contact:
Florica Zaharia, Director și Co-Proprietar
Tel. +40 732 514 037
E-mail: florica.zaharia@muzeultextilelor.org și florica.t.zaharia@gmail.com
24 Mai, 2019
Vernisajul expozitiei Apa și Lâna—Cergi și Țoluri Țesute și Împâslite din Regiunile Balcano-Carpatice - Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, nr. 20A, județul Hunedoara, România
Cerga și țolul, obiecte textile tradiționale cu rol funcțional precis, sunt purtătoarele unei tehnologii textile complexe care implică creșterea animalelor pentru lână, cultivarea plantelor pentru fibre și controlarea energiei apei. Ele reprezintă esența relației dintre creația artistică și tehnică a pieselor produse în industria casnică textilă și necesitatea impusă de mediului în care populația de la munte a trăit secole la rând. Totodată, ele definesc relațiile umane dintre diferiții participanți la procesul tehnologic de producere a acestora.
Bazat pe o cercetare științifică de lungă durată, care a inclus cercetare de teren și muncă de laborator în special pentru analize tehnice și microscopia fibrelor, această expoziție dorește să familiarizeze publicul cu arta producerii cergilor și a țolurilor tradiționale tipice teritoriului Balcano-Carpatic. Totodată, dorește să atragă atenția asupra caracterelor comune a acestor piese produse de grupe diferite de populații care au trăit în condiții geo-climaterice similare.
Expoziția are patru secții: materialele și specificul procesului tehnologic de producere a acestor piese textile, cergile cu mițe (ciupi), aromânii, și țolurile. Piesele din expoziție aparțin Muzeului Textilelor.
Muzeograful expoziției este Dr. Florica Zaharia.
Invităm presa la acest eveniment în data de 24 mai, 2019, la ora 17:00. Pentru detalii vă rugăm să vedeți invitația alăturată. Puteți afla mai multe informații despre Muzeul Textilelor la www.muzeultextilelor.org.
Contact:
Florica Zaharia, Director and Co-Proprietar
Tel. 40 732 514 037
E-mail: florica.zaharia@muzeultextilelor.org și florica.t.zaharia@gmail.com
16 Martie, 2019
Vernisajul expozitiei "Decenii de Memorie Vizuală—Fotografii de Ana și Gheorghe Tripon." Muzeul Textilelor, Corp B, Băița, nr. 21, jud. Hunedoara, România
Prima expoziție dedicată fotografilor Ana și Gheorghe Tripon, expune fotografii realizate de aceștia între anii 1958-1992, împreună cu fotografii din prima jumătate a secolului XX. Localizați în Băița, județul Hunedoara, România, cei doi fotografi au captat memoria locurilor, a oamenilor și a momentelor importante din viața lor, a evenimentelor sociale și a costumelor și textilelor tipice zonei. Fotografiile lor sunt în mare parte monocrome (alb-negru) dar au lucrat și fotografii colorate și în culori.
Fotografia lui Ana și Gheorghe Tripon a servit dorința membrilor comunității comunei Băița de a imortaliza imaginea celor dragi și de a captura momentele principale din viața lor. Paralel acestei misiuni, fotografiile acestora aduc valoarea documentară a unui stil de viață și a bunurilor fizice tradiționale ale acestei regiuni printre care arhitectura, costumul și inventarul textil produs în gospodăria tradițională. Prin fotografiile acestora se pot vedea schimbările rapide care s-au produs pe durata secolului XX și se pot stabilii conecții între diferitele perioade de timp.
În contextul în care astăzi, evoluția fotografiei dă oricui posibilitatea creeri instantanee a unei imagini, fotografiile lui Ana și Gheorghe Tripon, care de la captarea imaginii pe film la procesarea acestuia era produsul unei munci intense artistice dar și de acuratețe tehnică, rămân unice.
Fotografiile din expoziție aparțin colecțiilor Ana Tripon, Muzeul Textilelor, Elena Țucă și Victoria Tripon.
Invităm presa la acest eveniment în data de 29 martie, 2019, la următoarele ore: 11:00—13:00 și 17:00.
Muzeograful expoziției este Florica Zaharia.
Contact:
Ana Teodora Draguș, Vicepreședinte și Co-proprietar
Tel. 40 733 986 594 / e-mail: ana.zaharia@muzeultextilelor.org
25 Mai, 2018
DONATIA Muzeului Metropolitan (The Metropolitan Museum of Art) din New York către Muzeul Textilelor, Băița, judetul Hunedoara, Romănia
Muzeul Textilelor a primit de curând o importanta donație constând in 1,871 costume, accessorii și textile, de la Institutul de Costume al Muzeului Metropolitan (The Costume Institute at The Metropolitan Museum of Art). Donația cuprinde obiecte de artă produse în aproape 100 de culturi din jurul lumii. Include piese din țările europene și în particular din Romănia. Această donație imbogățește colecția deja existent a Muzeului Textilelor de aproximativ 10,000 de piese.
Muzeul Textilelor va folosi această prețioasă colecție în expoziții, cercetare stințifică, în educația studenților, a elevilor și în publicații. Expoziția “Culturi Opuse—Costume Tradiționale Romanești și Japoneze” care se va deschide în primăvară, 2019 la Muzeul ASTRA în Sibiu, Romania. Va fi prima expoziție din Romania care va include piese din donația Muzeului Metropolitan.
Suntem extrem de recunoscători colegilor noștrii americani pentru generozitate și suportul lor față de tânărul nostrum Muzeu.
Deschiderea Muzeului Textilelor în Băița, județul Hunedoara, România
Muzeul Textilelor va fi inaugurat în 26 mai, iar deschiderea la public va fi în 28 mai, 2018.
Muzeul aparține lui Florica și Romulus Nicolae Zaharia și fiicei lor Ana Teodora Draguș. Colecția, formată de-a lungul a patru decenii cuprinde aproximativ 12,000 de piese și instrumentar textil. Accentul colecției este asupra materialelor și tehnicilor textile folosite în toată lumea. Muzeul Textilelor este primul muzeu de acest tip în România, și după cunostințele noastre, în estul Europei.
Cele două expoziții inaugurale reflectă colecția și misiunea Muzeului Textilelor. Expoziția Textile—Artă și Necesitate. Piese de Vârf din Colecția Muzeul Textilelor expune piese din diferite culturi incluzând panzeturi făcute dintr-o mare varietate de fibre textile, instrumentar textil, costume, accesorii și textile pentru interioare. Expoziția Matematica Țesutului—Creațiile Elevilor din judetul Hunedoara, expusă în spațiul Art Cafe al Muzeului demonstrează angajamentul nostru de a lucra cu membrii tineri ai comunității. Muzeograful ambelor expoziții este Florica Zaharia.