Comunicate de presa


25 Mai, 2018
DONATIA Muzeului Metropolitan (The Metropolitan Museum of Art) din New York către Muzeul Textilelor, Băița, judetul Hunedoara, Romănia

Muzeul Textilelor a primit de curând o importanta donație constând in 1,871 costume, accessorii și textile, de la Institutul de Costume al Muzeului Metropolitan (The Costume Institute at The Metropolitan Museum of Art). Donația cuprinde obiecte de artă produse în aproape 100 de culturi din jurul lumii. Include piese din țările europene și în particular din Romănia. Această donație imbogățește colecția deja existent a Muzeului Textilelor de aproximativ 10,000 de piese.  

Muzeul Textilelor va folosi această prețioasă colecție în expoziții, cercetare stințifică, în educația studenților, a elevilor și în publicații. Expoziția “Culturi Opuse—Costume Tradiționale Romanești și Japoneze” care se va deschide în primăvară, 2019 la Muzeul ASTRA în Sibiu, Romania. Va fi prima expoziție din Romania care va include piese din donația Muzeului Metropolitan.

Suntem extrem de recunoscători colegilor noștrii americani pentru generozitate și suportul lor față de tânărul nostrum Muzeu.


15 Aprilie, 2018
Deschiderea Muzeului Textilelor în Băița, județul Hunedoara, România

 Muzeul Textilelor va fi inaugurat în 26 mai, iar deschiderea la public va fi în 28 mai, 2018.

Muzeul aparține lui Florica și Romulus Nicolae Zaharia și fiicei lor Ana Teodora Draguș. Colecția, formată de-a lungul a patru decenii cuprinde aproximativ 12,000 de piese și instrumentar textil. Accentul colecției este asupra materialelor și tehnicilor textile folosite în toată lumea. Muzeul Textilelor este primul muzeu de acest tip în România, și după cunostințele noastre, în estul Europei. 

Cele două expoziții inaugurale reflectă colecția și misiunea Muzeului Textilelor. Expoziția Textile—Artă și Necesitate. Piese de Vârf din Colecția Muzeul Textilelor expune piese din diferite culturi incluzând panzeturi făcute dintr-o mare varietate de fibre textile, instrumentar textil, costume, accesorii și textile pentru interioare. Expoziția Matematica Țesutului—Creațiile Elevilor din judetul Hunedoara, expusă în spațiul Art Cafe al Muzeului demonstrează angajamentul nostru de a lucra cu membrii tineri ai comunității. Muzeograful ambelor expoziții este Florica Zaharia.